Angst, religies, sprookjes en duistere gedachten.

Fascinerend vind ik dat!
Ik bedoel niet de donkere gedachtegang die we ook allemaal wel in mindere of meerdere mate hebben als het ons even niet meezit, door bijvoorbeeld zorgen om geld, kinderen, werk of het juist geen werk hebben, relaties en alles wat ons nog meer sombere gedachten brengen.
De gedachten van mensen die soms eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen, die bedoel ik.
Omdat ze bizar, onmenselijk, walgelijk en vaak geheel niet uitvoerbaar zijn.
Die creatieve bizarre donkere geheime gedachten, die vind ik zeer interessant.
Ga nou niet gelijk zeggen: ”Nee ik heb geen bizarre gedachten, ik ben volkomen normaal!”
Natuurlijk heb jij die ook, ik ben daar van overtuigd.
De vraag is alleen: “Waar komen ze vandaan?”

Onder mijn lezers zitten ook horrorfilm fanaten. Wat als ik zeg: “SAW”?
Hoe onmenselijk, bizar en onsmakelijk is dat?
Voor de mensen die niet weten waar ik het over heb.
De Saw-filmserie is een reeks van films in het genre thriller/horror. In elke film worden mensen door Jigsaw of een handlanger ontvoerd, waarna ze mogen kiezen tussen een pijnlijke dood of op een pijnlijke en moeizame manier blijven leven. (bron: Wikipedia)
Bedenk je dan dat er iemand was die al deze gruwelijke daden uit de donkerste uithoeken van zijn gedachten heeft gevist, om ze met ons te willen delen via het filmdoek. Vervolgens gaan sommige onder ons er dan met volle teugen van genieten hoe mensen elkaar op afgrijselijke manieren afslachten.
Ik moet dan toch concluderen dat er een gedeelte in ons brein zit wat gevoed wil worden door misselijk makende bloederige taferelen, en er huiverend van wil genieten.

“Er is onderzoek naar gedaan, waarom mensen zich hier zo aan verlekkeren, maar de wetenschap weet er nog niet zoveel vanaf. De ene persoon heeft simpelweg meer behoefte aan gruwelbeelden dan de ander. “

Het begint al in onze kinderjaren. Denk eens aan het ogenschijnlijk liefelijke sprookje van Roodkapje.
Ik heb het dan nog niet eens over de oorspronkelijke versie(s), die vol zitten met incest, intriges, en bloederige scenario’s.
Maar over de meer kindvriendelijk versie van de gebroeders Grimm.

grimmig

©YouPics.nl


Hoewel kindvriendelijk? Welk 5 jarig kind wil nou horen dat zijn oma wordt verorberd door een pratende liegende wolf? Later in het verhaal wordt diezelfde wolf op niet echt diervriendelijke manier opengereten, zodat de bijna door maagzuur verteerde oma weer tevoorschijn kan komen. De nota bene ook nog eens beschermde diersoort wordt dan opgevuld als een kerstkalkoen met grote stenen en dichtgenaaid. Let op! Het beest is wonderbaarlijk nog steeds in leven, en heeft zelfs dorst. Deze spoed zich naar een waterput, verliest zijn evenwicht, tuimelt in de put, waarna het eindelijk na al die kindvriendelijke ellende te hebben doorstaan in alle rust zijn einde tegemoet kan gaan.

En dit is nog maar 1 van de vele sprookjes waar we onze kinderen hun onschuldige hersentjes mee vervuilen. Hierna zijn ze nooit meer dezelfde. Het begin is gelegd voor een nooit meer ophoudende stroom van duistere gedachten die nog gaan volgen. Het brein evolueert, zo ook de duistere gedachten, vol ranzige, met bloed besmeurde afslachtingen en pijnlijke martelingen.

Dan heb je natuurlijk ook nog de Bijbel die goedgelovige zogenaamde godvrezende mensen proberen na te leven.
Vele onder ons werd het met de paplepel ingegeven, de Bijbelse vertellingen. Zelfs nog voordat we werden blootgesteld aan bv Roodkapje.
Hoewel christenen doen voorkomen alsof de Bijbel alleen liefde en verdraagzaamheid predikt staat zij in werkelijkheid vol met gruwelijkheden en bloederig geweld.
Ik kan heel veel macabere verslagen aanhalen die de Bijbel ons wil doen geloven. De toorn van de in de Bijbel beschreven God is onmetelijk gruwelijk en meedogenloos. Het bloed vloeit er rijkelijk.
In deze aan de overlevering verschafte verhalen komt mij deze God als een zeer sadistisch en luguber wezen over. Zeer gretig op het bewust pijnigen van zijn eigen schepping. En het mooiste is… we zijn geschapen naar zijn evenbeeld!
Dit zou voor Christenen kunnen verklaren waarom wij mensen van die duisteren gedachten hebben.
Mooi excuus voor hen die vele bloedbaden hebben verricht, de kruistochten, de verkrachtingen die gepleegd zijn door vrome godsdienaars uit naam van de Heer, en het stelselmatig uitroeien van anders denkende.

Maar niet alleen de Bijbel is hieraan schuldig. Ook de Koran het heilige boek van de Islam, en de Talmoed het heiligste boek van de Joden houden er net zoveel gruwelijkheden op na. Ze doen echt niet voor elkaar onder. We hebben het hier over 3 van de wereldreligies, dus een groot deel van de wereld bewoners is opgegroeid met allerlei wreedheden gepleegd in naam van één of andere Godheid.

Enkele passages uit de bovenstaande heilige boeken.

 • “Welgelukzalig zal hij zijn, die uw kinderkens grijpen, en aan de steenrots verpletteren zal.” (Psalmen 137:9) dezelfde tekst wordt ook gebruikt in de Koran.
 • “En gij zult eten de vrucht uws buiks, het vlees uwer zonen en uwer dochteren, die u de HEERE, uw God, gegeven zal hebben.” (Deuteronomium 28:53)
 • “Iedere Jood die het bloed verspilt van de goddelozen (niet-Joden), doet hetzelfde als het brengen van een offerande aan God.” (Talmud: Bammidber raba c 21 & Jalkut 772)
 • In onze ergste verwensingen komen de duistere demonen vrij,

  Macaber.

  ©YouPics.nl

  die onze verborgen kwaadaardige paden bewandelen. Waar het glanzende donkere bloed de wanden van onze gedachten afdruipt.
  De kermende schrille, om hulp roepende kreten weerkaatsen tegen het dunne membraan van de eens zo onschuldige kinderlijke fantasie

  Je kunt hierin totaal niet vinden?
  Is dat echt zo?

  Bedenk dan eens welke vreselijke gedachte door je hoofd schieten als je weer naar een nieuwsuitzending zit te kijken. Je hoort dat de nieuwslezer(es) je voor de zoveelste keer een gruwelijk bericht ter oren brengt. Vliegensvlug gaan er denkbeelden door je hoofd met wat je zou doen als die smerige dader in jouw handen zou vallen. Je weet ineens wat jij zou doen in dat geval.
  Het zal niet bestaan uit een rustig verlopende dialoog, en het voor eigen rechter spelen wordt ineens heel aantrekkelijk.

  Ok, ok….Rustig maar! Het zijn maar gedachten.
  Ik weet ook wel dat je ze niet tot uitvoer kan of gaat brengen. En gruwelijke gedachten zijn nog steeds niet strafbaar.
  Je mag ze ongestraft denken, niemand die ze hoort of ziet. Je kunt zelfs ontkennen dat je ze hebt.
  Alleen jij weet het bestaan van je eigen gruwelijke hersenkronkels, en je kunt naar de buitenwereld net doen alsof je de meest geweldloze persoon ter wereld bent.
  Maar ik weet dat je ze hebt!
  Je gaat ze me natuurlijk nooit vertellen, gaat het misschien altijd blijven ontkennen.
  Ik blijf het fascinerend vinden.
  Die in schemer verborgen gedachten van schijnbaar doodnormale mensen zoals jij en ik.

  De vraag: ”waar komen de kwaadaardige gedachten vandaan?” is hiermee nog niet beantwoord.
  Het feit dat ze bestaan in ons allemaal naar mijn mening wel.

  ANGST!

  Daar komen ze vandaan.
  Angst is een primitief oerinstinct. Het stelt ons in staat te overleven.
  Angst heeft in principe een heel belangrijke functie. Het is een signaal van je lichaam dat je in beweging moet komen om het gevaar te bestrijden of juist te ontlopen. Angst uit zich dus in vecht-of-vluchtreacties. In feite is angst een golf van energie die door je lichaam gaat, bedoeld om je voor te bereiden op één van die twee reacties. . Angst is een natuurlijke overlevingsrespons die ons in de evolutie heeft gebracht waar we nu zijn.

  Deze zelfde angst is dan ook een perfect werktuig voor slimme mensen.
  Angst bindt mensen. Samen sta je nou eenmaal sterker tegenover de vijand dan alleen.
  Angst laat nieuwe, wredere, machtigere, sterkere Goden, religies en naties ontstaan. Zolang ze maar een overtreffende trap van de vorige versies zijn. De heilige boeken zijn dan ook in feite niks anders, dan een reeks aangedikte volksvertellingen van voorgaande religies. Een gestolen en doorelkaar gehusseld samenraapsel van volksoverleveringen, gebonden tot een vaak gewelddadig verslag.
  Het boezemt angst in bij vijanden van de religies en/of politieke leiders. Maar tegelijkertijd ook bij de aanhangers.
  De aanhangers riskeren de vreselijke straffen die hun God en/of rechters hen beloofd heeft bij verlating van de goedgelovige gemeenschap. Pure angst hiervoor houdt hen bijeen. Met het voordeel dat de slimme mensen (lees priesters, pausen, Imans, dictators, en ander soorten machthebbers) de kudde kunnen blijven indoctrineren, en daardoor nog meer macht en rijkdommen kunnen vergaren.
  Religie en politiek zijn gebaseerd op angst. Hier uit voortvloeiend ontstaat macht, hersenspoeling, onderdrukking en overheersing.
  Massahysterie op zeer grote schaal, gevoed door angst, opgediend door onze leiders aan de top.
  Angst houdt ons in leven, angst creëert de duistere gedachten in ons, angst neemt hierdoor helaas ook levens.

  Gelukkig geld dit niet voor de meeste bekend zijnde kindersprookje.
  De meeste zijn al eeuwen oud, en ook door de tijden heen steeds verandert. Zoals ik al eerder vermelde waren deze van oorsprong meer gewelddadiger en seksistischer dan nu het geval is. De 18+ vertellingen uit het verleden. Een sprookje bevat vaak een moraal. Ze vertellen een soort verborgen boodschap. Roodkapje kun je reduceren tot de waarschuwing dat kinderen vooral naar hun ouders moeten luisteren! Als ze niet van het pad af mogen, moeten ze niet van het pad. Doen ze dit toch, dan kan dat fatale gevolgen hebben. Roodkapje laat in dit sprookje zien dat je niet zomaar iedereen moet vertrouwen. Iemand die aardig lijkt, hoeft niet aardig te zijn. Geloof niet gelijk alles wat er verteld wordt kinderen!

  Als je goed zou luisteren naar het sprookje van Roodkapje, zou je dus moeten weten dat je niet klakkeloos de sprookjes van de angst zaaiende religies en politieke machthebbers moet geloven.

  angst

  ©YouPics.nl

  N.B. Met dank aan YouPics.nl voor het speciaal voor deze gedachte over… vervaardigen van de hier boven gebruikte afbeeldingen.
  Dank ook voor het mogen gebruiken van de afbeeldingen op deze website.

  Vind “Mijn Gedachte Over” leuk op mijn Facebook pagina of volg mij op Twitter

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>