Ik denk, dus ik leef.

Ik denk altijd, mijn gedachten staan nooit stil. Zelfs als ik slaap denk ik in mijn dromen.
Voor de duidelijkheid, ik lijd niet aan dwanggedachten, en ben geen neurotische denker.gedachten

Als ik iemand vraag waar denk je aan? Is het antwoord negen van de tien keer:”Ik denk nergens aan”.
Kan dat dan, nergens aan denken? Zelf ben ik me er nooit van bewust geweest dat ik nergens aan denk.
Zou het zo zijn dat mensen hun gedachten gewoon niet willen delen, en voor het gemak dan zeggen dat ze nergens aan denken?

Dat je niet elke gedachte wilt delen met een ander lijkt me vrij logisch, gedachten zijn in deze tijd nog bijna het enige van de mens wat nog echt privé is. Tenzij je natuurlijk aan een monitor verbonden bent, en je hersenactiviteiten gemeten worden bij het zien van bv. filmbeelden, foto’s en uitspraken. Je kunt dan natuurlijk nog steeds niet zien wat iemand denkt, maar wel of er een negatieve of positieve hersenreactie plaats vindt, wat sommige deskundige weer proberen te interpreteren naar bijpassende gedachten.
Maar gelukkig voor de meeste onder ons, zitten we niet vast aan dergelijke apparatuur, en kunnen we er vrijelijk op los denken.

Meditatie zou een gedachteloze toestand kunnen creëren. Persoonlijk geloof ik dat niet. Denk eerder dat erop dat moment geen storende gedachten door je hoofd ronddwalen, en dat het gebrek hieraan mensen laat ontspannen.

Ik denk
Wat zou nou eigenlijk het voordeel moeten zijn van niet denken, het maakt je wel heel erg kwetsbaar.
Zelfs ongeboren baby’s denken, en dat lijkt me niet voor niets. Denken helpt ons vooruit. Denken laat ons overleven. Leren en overleven is denken. En dat is nou precies wat de mens zijn hele leven doet. Leren van de goede, én van de slechte dingen, al naargelang hoe de mens verkiest te overleven.
Het lijkt me helemaal niet de bedoeling dat we nergens aan kunnen denken, die hersens zitten er niet voor niets. Helaas, iedereen kent wel iemand die zich van tijd tot tijd hersenloos lijkt te gedragen.

Nare gedachten, over problemen, oorlogen, hongersnood, vreselijke ziektes, en al die dingen meer die een mens kan meemaken in het leven, maken gedachten die ons niet prettig kunnen laten voelen. En ja…. dan zou het wel even fijn zijn om daar even niet aan te hoeven denken.
Aan de andere kant geeft het denken je wel een mogelijkheid om te kijken of er een oplossing voorhanden is zodat de nare gedachten vervangen kunnen worden door prettige. Heb namelijk nog nooit gehoord dat iemand er een probleem mee heeft prettige gedachten erop na te houden.
Natuurlijk weet ik dat niet alles gelijk is op te lossen door denken, was dat maar waar.

We moeten dus leren omgaan met onze eigen niet leuke gedachten. Die horen erbij, en horen onlosmakend bij het feit dat we denken en (over)leven.

Denken houdt natuurlijk veel meer in dan wat ik hier nu neerzet, dit is maar 1 van mijn eigen simpele gedachten over gedachten.
Ik ben blij dat ik kan denken, en ik heb eigenlijk helemaal geen behoefte om nergens aan te denken.

Dat ik kan denken, liet mij denken aan denken.
En ik dacht, laat ik zomaar eens een kleine gedachte neerzette over denken.

Ik denk, dus ik leef.

”Om te weten wat mensen werkelijk denken, moet men eerder letten op wat ze doen dan op wat ze zeggen.” (René Descartes)

”Ik heb geconstateerd dat mensen van gedachten houden die niet tot denken dwingen.” (Stanislaus Kostka)

“Als je er maar voldoende principes op na houdt, hoef je nooit te denken.” (Cees Buddingh)

Wie zichzelf wil vinden, moet voor zichzelf denken. Ik Denk, Ik Denk

auteur: Socrates

Vind “Mijn Gedachte Over” leuk op mijn Facebook pagina of volg mij op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>