Karma is een Bitch

oorzaak en gevolg

oorzaak en gevolg

Overal op het internet zie ik plaatjes foto’s en gezegden verschijnen over het lijkt wel ineens modieuze begrip Karma. Een héél oud begrip dit Karma, haar vroege oorsprong kan men vinden in het Hindouïsme en Boedisme. Naar mijn mening wordt het te pas en te onpas gebruikt. Karma gaat niet alleen over daden maar ook over gedachten. Gedachten kunnen de daden maken, daden maken de mens. Karma is ook een leer proces, en leren doe je bv. door het zelf mee te maken, of door te begrijpen wat er zich in de medemens afspeelt, dat te observeren en daar vanuit te leren.

Vele voelen zich tekort gedaan door anderen, of zij vinden dat zij buiten hun schuld om onrecht is aangedaan.

Dit mag men natuurlijk vinden, een ieder is vrij om zijn eigen waarheid te volgen. Of dit de absolute waarheid is laat ik in het midden….waarheid bestaat uit meestal 2 of meerdere partijen, en als laatste de absolute waarheid. Deze absolute waarheid is voor de meeste onder ons niet te zien, omdat deze blik vertroebeld word door zijn eigen waarheid, waar men maar al te graag aan vast klampt.

Karma is o.a. terug te brengen naar “oorzaak en gevolg” en “actie is reactie”, in dit leven maar ook naar vorige en toekomstige levens. Karma brengt niet alleen slechte dingen naar zogenaamde “slechte” mensen, maar brengt ook goede dingen naar mensen die goed gedaan hebben.

*Wie goed doet, goed ontmoet.
Helaas wordt dat maar al te vaak vergeten in het vele gebruik van Karma.

Wat ik vaker tegen kom is:
“Ik geloof in Karma, dus ik ga hele dagen mensen slecht behandelen, en mag dan aannemen dat ze het verdienen.”

Waarom boze mensen ineens Karma een handje willen helpen door de door hen aangewezen boosdoener zijn slechte Karma te willen laten ontmoeten is me een raadsel. Als je toch zo in Karma wil geloven….waarom dan niet denken dat je dit kwaad wat je nu overkomt, te wijten is aan jezelf? Waarom niet denken dat je het over jezelf hebt afgeroepen? Misschien ergens in het verleden, of zelfs nog verder terug, in een vorig leven heb je iets niet goed gedaan….en wat je nu overkomt, is niet meer dan een leer proces van je eigen gedane daden. De zogenaamde boosdoener kwam alleen in je leven, om jou iets te laten zien…om ervan te leren. Dus in feite zou je de boosdoener dankbaar moeten zijn. Deze heeft je een gunst verleend, waar iets uit te leren valt. Hopelijk valt het karma op zijn plaats en kun je weer verder met je leven, als een beter persoon die je daarvoor was.

Wat het Karma zou moeten zijn voor die boosdoener?

Tja, daar heb je verder niks mee te maken. Zijn, of haar Karma volgt zijn eigen pad. Met andere woorden, de boosdoener zou je juist misschien meer goed gedaan hebben dan slecht, en wordt daarvoor beloond door Karma, er volgt hélemaal geen straf… integendeel! Denk daar eens aan!

Misschien wat vaker naar de reflecties van het eigen spiegelbeeld kijken….als een eerlijke toeschouwer. Wat zou men zien? Wat kan men leren over zichzelf zonder de neiging de schuld bij anderen te willen leggen. Zou je een zelfbeeld zien wat je zo graag van jezelf ziet, of zie je juist die dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt zien, en het liefst diep verborgen wilt houden? Wil men daarom Karma naar die ander wensen? Zodat men hoopt dat diezelfde Karma het eigen deurtje voorbij gaat? Wat natuurlijk weer niet mogelijk is,  want voor de gelover van Karma, is Karma er altijd….toen, nu, en in de toekomst!

Vraag me af of Karma nou echt wel zo leuk is?

Karma pakt je ook voor dingen die je je helemaal niet herinnerd….dingen die gebeurd zijn in een vorig leven, waar je nu de rekening voor mag betalen. Goed of slecht…dat is dus de eeuwige vraag. Eigenlijk weet je dus nooit wat Karma voor je in petto heeft. Karma’s wegen zijn ondoorgrondelijk lijkt…

Karma is geen god, die met een bestraffend vingertje wijst, die uitmaakt wat goed of slecht is, die straffen uitdeelt wanneer het in het straatje van de betreffende God uitkomt. Karma is een natuurwet. Een wet die zegt dat positieve daden/gedachten positieve gevolgen heeft, en negatieve daden/gedachten negatieve gevolgen oplevert. Een natuurlijk proces dat zelf zijn evenwicht zoekt. Zijn we weer bij “oorzaak en gevolg” en “actie is Reactie”. Alles lijkt uit cirkels te bestaan, die je tot een hogere ik moeten leiden.

What goes around comes around

What goes around comes around

Dit allemaal in ogenschouw nemend, kom ik tot een conclusie, dat men maar beter voorzichtig kan zijn met wensen dat Karma andere mensen te pakken moet nemen. Zelf ontkom je namelijk ook niet aan de natuurwet, en alleen Karma zelf weet hoe, wanneer, en waarom het jou onder handen gaat nemen.

Zoals de gelovers zeggen: “Karma is een Bitch.”

Enkele citaten:

 • Sommige mensen creëren hun eigen stormen, en zijn dan verbaast dat het gaat regenen. (onbekend)
 • Je bent de baas over je eigen Karma.
  Je gedachten zijn hetzelfde als de situaties om je heen. (onbekend)
 • Slechte dingen zullen je altijd overkomen in dit leven.
  Er zullen altijd mensen zijn die je pijn doen.
  Maar je kan dat niet gebruiken als excuus om iemand terug pijn te doen. (onbekend)
 • Wie creëert Karma?
  Wij zelf door wat we denken, zeggen, doen en weglaten, creëren Karma. (Dalai Lama)
 • Ik ben de eigenaar van mijn Karma, erfgenaam van mijn daden. (Boedha)

Karma

Vind “Mijn Gedachte Over” leuk op mijn Facebook pagina of volg mij op Twitter